Murkramlor

Kramlor används som inmurningskramla i skalmuren och kombineras med något av våra väggfästen för förankring i bakomliggande vägg.

Se exempel i huskonstruktion

Murkramla nr 13

Jomas murkramla nr 13 är en pendelkramla med M5 eller M6 expander.

Denna kramla används vid betongstomme och kombineras med någon av Jomas skalmurskramlor för förankring av skalmur - antingen Joma kramla nr 1 som är en L-kramla med öppen ögla eller nr 3 som är en U-kramla med vinkelben.

M6 expander, som har en grövre tråddiameter, används i första hand till väggar med isoleringstjocklekar från 230 mm och uppåt för att få tillräcklig tryckkraftskapacitet på kramlan.

Material

Syrafast Rostfritt Stål, EN 1.4401 med expander av mässing.

Montering

Borra hål i betong, Ø 6 mm för M5, Ø 8 mm för M6 och 30 mm djupt. Rengör sedan hålet från borrkax. För in kramlan i borrhålet. Skruva in kramlan tills det uppkommer ett knirrande ljud. Använd till exempel en tång. Se till att kramlans platta huvud kommer i våg.

Den yttre isoleringen monteras efter det att kramlan monterats i stommen. Isoleringen trycks på plats över kramlorna och fästs mot stommen med någon av Jomas isoleringsbrickor. Brickan monteras på kramlan och förs mot isoleringen så att den ligger an utan att trycka samman isoleringen.

Trä sedan in skalmurskramlan i pendelkramlans öga och mura in den i skalmuren. Minsta förankringslängd i skalmuren skall vara 40 mm.


Färdigt montage. Vertikalsnitt.

Hitta rätt storlek

Längden på kramlan bestäms av väggens uppbyggnad och montagedjup. 30 mm montagedjup + isoleringstjocklek